miercuri, 19 ianuarie 2011

Elemente tehnice ale impozitului

Subiectul impozitului( contribuabilul) este persoana juridical sau persona fizico obligate prin lege sa plateasca impozitul .
Suportatorul( destinatarul) impozitului desemneaza acea persoana care , in fapt suporta impozitul. De regula  subiectul impozitului este suportatorul.
 Obiectul impunerii il constituie materia supusa impunerii sau baza de impozitare. 
Sursa ( izvorul) platii impozitului consta in mijlocele din care se plateste de fapt impozitul. 
Unitatea de impunere este unitatea de masura cu care se evaueaza obiectul impozabil. Cota de impunere  este suma sau procentul care se aplica asupra bazei impozabile si cu ajutorul caruia se calculeaza impozitul .Cota de impunere mai poate fi definite ca impozitul aferent unei unitati de impunere . impozitarea se poate realize folosind :(-  sume fixe; -cote procentuale; - cote procenuale proportionale; - cote procen. progresive simple; -cote procen. progressive compuse; -impunerea in cote regressive.
Modul de impunere si perceperea impozitului cuprinde o serie de operatiuni folosite de organele financiare pentru identificarea , stabilirea, evaluarea materiei impozabile, determinarea cuantumuli impozitului si apoi perceperea sau incasarea impozitului. Determinarea cuantumului impozitelor este relative simpla , daca in prealabil material impozabila a fost correct evaluate in unitati monetare sau cand aceasta trebuie dimensionata in unitati fizice, naturale.
Termenul de plata arata cand si cum( integral sau in rate) trebuie sa se plateasca impozitul.
Inlesnirile sunt prevazute de actele normative instituitore de impozite sit axe si cuprind: scutiri, reduceri, bonificatii, amanari, bonificatii de la plata impozitelor si a a ltor venituri bugetare.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu