miercuri, 19 ianuarie 2011

Politica financiara –domenii de manifestare

Politica financiara face parte din politica generala a statului si indeplineste un rol important in realizarea programelor de dezvoltare economica , a celor sociale , de aparare ..etc.
Componentele politicii financiare constau in metodele si mijloacele concrete  privind procurarea si dirijarea resurselor financiare precum si instrumentele , institutiile si reglementarile financiare utilizate de stat pt influentarea proceselor economice si a relatiilor sociale intr-o etapa determinata .
    Principalele domenii de manifestare a politicii financiare sunt :
-         Domeniul resurselor financiare publice
-         Domeniul cheltuielilor publice
-         Domeniul creditului bancar
-         Domeniul asigurarilor de bunuri , persoane si raspundere civila
Politica financiara  prezinta o independenta relative fata de politica statului din celelalte domenii de activitate , deoarece are obiective proprii pt atingerea acestora .
Politica financiara actioneaza nemijlocit in sfera repartitiei , asupra relatiilor generate de formarea si de dirijarea fondurilor publice  de resurse financiare in vederea satisfacerii nevoilor sociale .
Ploitica financiara a statului se modifica in functie de interesele categoriilor sau grupurilor sociale pe care le exprima partidul  la putere si de conditiile interne si internationale specifice fiecarei perioade.Aceasta difera de la un stat la altul in functie de :potentialul economic , gradul de dezvoltare  economica , resursele naturale de care dispune , oranduirea sociala , metoda de conducere a economiei , de alti factori

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu