miercuri, 19 ianuarie 2011

Sistemul Fiscal- Concept, functii

Sistemul fiscal este definit de catre unii economisti ca fiind” tottalitatea impozitelor si taxelor provenite de la personae fizice si personae juridice care alimenteaza bugetele publice” sau ca “ totalitatea impozitelor instituite intr-un stat, care-i procura acestuia o parte covarsitoare din veniturile bugetare, fiecare impozit avand o contributie specifica si un rol regulator in economie.
Functiile sistemului fiscal sunt:
-functia de mobilizare a resurselor financiare la dispozitia statului in  scopul efectuarii cheltuielilor publice, prin intermediul impozitelor si taxelor.  
 - functia economica, prin care se urmareste stimularea dezvoltarii activitatii economice, a exportului, sporirea volumului veniturilor, crearea de noi locuri de munca, obiective ce pot fi realizate rpin acordarea de facilitati fiscale. 
  -functia sociala  prin care se urmareste atat asigurarea protectiei sociale pentru anumite categorii de contribuabili care realizeaza venituri reduse sau prezinta situatii personale deosebite , cat si stimularea agentilor economici care utilizeaza forta de munca cu randament redus (dizabilitati). 
 -functia de control asupra economiei este exercitata de catre Ministerul Finantelor Publice , prin agentia nationala de administrare fiscala si unitatile sale teritoriale precum si alte autoritati prevazute de lege,  sa administreze impozitele, taxele, contributiile sau alte sume date bugetului general consolidate.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu